- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 100 g mieszanki ryżu dzikiego i białego (1 woreczek)
- 15 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- 4 cebulki dymki pokrojone razem ze szczypiorkiem
- 100-150 g sera typu roquefort pokrojonego w kostkę
- 100 g salami pokrojonego w kostkę
- kilka listków sałaty lodowej
- sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
- W misce wymieszaj oliwki, cebulę, ser, salami i ryż. Zalej sosem i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Na koniec dodaj rozdrobnioną sałatę lodową.
Wskazówki:
- Większa ilość salami jak najbardziej wskazana 🙂 (my użyliśmy ok. 30 dag).
Mniam
Tym razem przepis na „Sałatkę z ryżem i salami” pochodzi z opakowania ryżu 🙂 W naszej wersji użyliśmy innego sera (zabieg nie do końca zamierzony) – pleśniowego cambozola. Smakowało całkiem nieźle… ale ciekawa jestem, jak by to wyszło z oryginalnym roquefortem… Może kiedyś się dowiem 🙂